
10th October, 2019 
 
To, 
Shri Rajesh Gujjar 
General Manager 
Corporation Finance Department 
Securities and Exchange Board of India, 
SEBI Bhavan, Plot No.C4-A, 'G' Block, 
Bandra-Kurla Complex,  
Bandra (East), 
Mumbai - 400051 
 

Subject: Request for clarification on matters arising out of change in 
definition of “Encumbrance” 

 
Respected Sir, 
 
The Chamber of Tax Consultants (CTC), Mumbai was established in 1926. CTC is 

one of the oldest voluntary non-profit making organizations in Mumbai – in its 

93rd year - formed with the object of educating and updating its members on Tax 

and other Laws. It has robust membership strength of about 4000 professionals, 

comprising Advocates, Chartered Accountants and Tax Practitioners. The 

Chamber also has created a niche with the government and other regulatory 

agencies. It is the one of the leading institution for making effective 

representation with respect to Income Tax and Allied laws. It acts as catalyst for 

bring out necessary change both from the perspective of Government as well as 

Tax payers. 

 

We appreciate the efforts taken by SEBI for tightening the definition of 

“Encumbrance” and the introduction of new disclosures, which will go a long way 

in bringing transparency in the Securities market and curb malpractices done by 

few promoters of listed companies.  

 

However, with these new amendments, a few queries arose from our members. 

Hence, we are writing for seeking your clarification with regard to the following 

points:- 

 

 

 

 

 



 
A. Amendment in Definition of “Encumbrance” 

 

1. Change in definition –  

Pursuant to an amendment in SEBI (Substantial Acquisition of Shares and 

Takeovers) Regulations, 2011 (“SEBI SAST Regulations”) dated 29th July 2019, 

the definition of “encumbrance” has been amended to include following new 

items under the definition of “encumbrance”:- 

 any restriction on the free and marketable title to shares, by 

whatever name called, whether executed directly or indirectly;  

 pledge, lien, negative lien, non-disposal undertaking;  

 any covenant, transaction, condition or arrangement in the nature of 

encumbrance, by whatever name called, whether executed directly or 

indirectly. 

 

2. So, following questions have arose among various listed companies:- 

 

I. Coverage under the new definition of “encumbrance” 

 

(i) Whether lock-in of shares will be covered in the new definition of 

“encumbrance”, as it is a restriction on the free and marketable title of 

shares?  

(ii) Whether “tag-along”, “drag-along” or “pre-emption” provisions in 

Agreements entered into by Promoters of listed companies with 

Investors with regard to the shares held by promoters in listed 

companies will also be covered in the new definition of 

“encumbrance”? 

 

II. Impact under other SEBI Regulations 

 

(i) Under SEBI (LODR) Regulations, under Regulation 31, a disclosure of 

Shareholding pattern is to be submitted to Stock Exchanges on 

quarterly basis. In the format of that disclosure, listed companies need 

to disclose whether any of the shares held by promoters and promoter 

group entities are pledged or otherwise encumbered. 

 

 

 

 

 



 
 

So, should all such items which are covered under the new 

definition of “encumbrance” (like non-disposal undertaking, negative 

lien etc) also be disclosed in the Quarterly Shareholding Patterns 

filed by listed companies under the column of “Shares pledged or 

otherwise encumbered”? 

   

(ii) Under SEBI (Prohibition of Insider Trading) Regulations, 2015, (“SEBI 

PIT Regulations”), the definition of “trading” is defined as “trading" 

means and includes subscribing, buying, selling, dealing, or agreeing to 

subscribe, buy, sell, deal in any securities, and "trade" shall be 

construed accordingly. 

 

In the Note given under this definition in SEBI PIT Regulations, it is 

mentioned that “it is intended to widely define the term “trading” to 

include dealing. Such a construction is intended to curb the activities 

based on unpublished price sensitive information which are strictly not 

buying, selling or subscribing, such as pledging etc when in possession of 

unpublished price sensitive information.” 

 

So, if “pledging” of shares will be covered under the term “dealing” and 

hence covered under the term “trading” under SEBI PIT Regulations, 

does it mean that other items in the new definition of 

“encumbrance” like non-disposal undertaking, negative lien etc 

will also be covered under the purview of SEBI PIT Regulations? 

 

B. Disclosure of reasons of “Encumbrance” in case of crossing threshold 

limits: 

 

1. SEBI Circular mandating the new disclosure requirement -  

 

SEBI has, vide Circular dated 7th August 2019, mandated the new requirement 

for disclosure of reasons and other details in cases where the combined 

encumbrance created by the promoter / promoter group entities of listed 

company along with PACs equals or exceeds: 

a) 50% of their shareholding in the company; or 

b) 20% of the total share capital of the company, 

 

 



 
 

2. Initial Disclosure Requirement 

 

As per the said circular, in all cases where the above thresholds are already 

crossed as on 30th September 2019, a disclosure needs to be given by 4th 

October 2019.  

 

3. Continual Disclosure Requirement 

 

Thereafter, this disclosure of reasons of encumbrance and other details is to 

be given on every occasion when the extent of encumbrance (having already 

breached the above threshold limits) increases further from the prevailing 

levels. This disclosure is to be given within two working days from the date 

of creation of encumbrance. 

 

4. So, following questions have arose among various listed companies:- 

 

(i) The existing disclosure to be given by promoter on creation of 

encumbrance under Reg 31(1) of SEBI SAST Regulations is to be given 

within 7 working days from date of creation of encumbrance. This new 

disclosure is to be given within 2 working days from date of creation of 

encumbrance. 

 

So, if the new disclosure is to be given within 2 working days from date 

of creation of encumbrance, then what is the need of giving another 

disclosure under Reg 31(1) of SEBI SAST Regulations within 7 working 

days? 

 

(ii) There can be many cases where a promoter has given “Non Disposal 

Undertaking” for his entire shareholding to one lender against a Credit 

facility Arrangement, and the Initial Disclosure as on 30th September 

2019 is given to stock exchanges and Company.  

 

 

 

 

 

 

 



 
 

Thereafter if the credit facility is renewed and hence new agreement is 

signed with the lender (containing Non Disposal Undertaking as one of 

the clauses of the Facility Agreement), will it amount to increase in 

encumbrance from the prevailing levels and warrant the requirement 

of disclosure again? 

 

C. Yearly Declaration to be given by promoters regarding Encumbrance 

Creation: 

 

Pursuant to an amendment in SEBI SAST Regulations dated 29th July 2019, 

Reg 31(4) and Reg 31(5) have been inserted in the SEBI SAST Regulations 

which require every listed company to “declare on a yearly basis that he, 

along with persons acting in concert, has not made any encumbrance, directly 

or indirectly, other than those already disclosed during the financial year” 

 

This declaration is to be made to every stock exchange where the shares of 

the target company are listed; and to the audit committee of the target 

company, within 7 working days from the end of financial year. However, the 

format in which this declaration is to be given is not specified by SEBI. 

 

So, does it mean that this declaration is to be given as a part of the disclosure 

under Regulation 30(2) – Continual Disclosures, which are to be given by 

every promoter for disclosing the aggregate shareholding and voting rights 

held by the promoter together with persons acting in concert with him as on 

31st day of March every year, which is also to be given within 7 working days 

from the end of financial year. If yes, then the format of such disclosure under 

Regulation 30 needs to be amended to include this declaration. 

 

If it need not for part of the Continual Disclosures under Regulation 30, then 

we request you to kindly specify a format for this declaration, so as to bring 

clarity among the promoters of listed companies. 

 

 

 

 

 

 

 



 
 

We wish to submit you to please clarify on the above points at the earliest so as 

to bring clarity on these provisions among the listed companies and their 

promoters.  

 

Thanking you,  

Sincerely yours, 

For THE CHAMBER OF TAX CONSULTANTS 

   Sd/-           Sd/-        Sd/-                                                                                      

VIPUL K. CHOKSI                 MAHENDRA SANGHVI           APURVA SHAH 

PRESIDENT                            CHAIRMAN                                  CO-CHAIRMAN                                             

                                                    LAW & REPRESENTATION COMMITTEE 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


